Borebiller og træorm

Professionel og effektiv bekæmpelse

Alle ugens dage: 08:00 - 22:00.

Borebiller og husbukke – hvilke tegn er der?

Borebiller og husbukke er hyppige gæster i ældre ejendomme, men opdages i mange tilfælde først, når ejendommen bliver gået efter i sømmene. Det sker normalt ved et ejerskifte, hvor en byggesagkyndig (ofte) opdager problemet i forbindelse med en bygningsgennemgang med henblik på en udfærdiget tilstandsrapport. De synlige ormehuller i træværket indikerer tydeligt, at der kan være tale om et problem. Har man ikke foretaget væsentlige ændringer i forhold til ventilation o.lign. kan man være sikker på, at borebillerne fortsat er levende og i udvikling, da problemet yderst sjældent går i sig selv. Det afspejler boremel (fint hvidt savsmuld) på loftsgulvet og ned ad spær og lægter også. Mange husejere får sig derfor ofte en grim overraskelse i forbindelse med ejendomshandel, da et borebilleangreb i tagkonstruktionen altid bør klassificeres med en K3-anmærkning i tilstandsrapporten, da der er tale om en bærende del af ejendommens konstruktion.

…er det næsten altid tale om tagkonstruktionens bærende dele ( spær, lægter, hanebånd & bærerem ) samt / eller i krybekælder. Det ses dog også, at borebiller angriber ældre møbler, gulve o.a. træværk. Det er let at kende forskel på hullerne fra borebiller i.f.t. husbuk, da hullerne fra husbuk er markant større og nærmest afgnavet, hvorimod borehullerne fra borebiller er små og runde som en kuglepenspids.

De afslører sig selv ved de små fine knappenåls lignende runde borehuller, der er et sikkert tegn på et aktivt borebilleangreb. Findes der frisk boremel (fint savsmuld) fra træværket, kan man være helt sikker på, at angrebet er aktivt, og der bør behandles snarest, inden skaderne bliver mere omfattende og uoprettelige. Boremel drysser ud fra de såkaldte udflyvningshuller i forbindelse med at den voksne borebille skubber det ud af gangene, der altid går på langs af træværket, eller når æggene fra borebillerne udklækkes og træormene bevæger sig.

Er man hårdt ramt af borebiller, kan man decideret knække stykker af det angrebne træ, hvor borebiller og træorm har været. Et borebilleangreb er mange år undervejs. Det betyder derfor ofte ikke så meget, om problemet bliver bekæmpet i dag eller om en måned. Som tommelfingerregel siger man dog, at et aktivt angreb fra borebiller svækker en tagkonstruktions bæreevne med ca. 5% pr. år.

Selv om det på overfladen kan virke sporadisk, betyder det ikke, at angrebet ikke kan være omfattende, da borebillerne nedbryder træet på langs af årerne og ind mod kernen af træet.

Angreb fra husbuk er langt hurtigere under udvikling, da de konsumerer op til 3 gange mere træ end borebiller/træorm. Således bør det klart anbefales at handle hurtigt, hvis der konstateres husbuk i den bærende konstruktion.

Det er indlysende, at en potentiel køber ikke kan eller vil ignorere borebiller eller husbuk, og derfor således enten helt trækker sig fra en handel eller forlanger et markant afslag. For de fleste er borebiller et ukendt fænomen – og derfor noget “farligt”. Vi har rigtig mange potentielle kunder, der kontakter os for råd og vejledning, når de har fundet drømmeboligen, men nu er parat til at droppe det hele pga. anmærkningen i tilstandsrapporten angående træødelæggende insekter.

Derfor er det vigtigt som sælger, at du er på forkant med situationen. Ryd derfor selv op i tilstandsrapporten, så snart den foreligger, og sørg for at udbedre nogle af punkterne. Det betyder, at hvis der er anmærket af borebiller eller husbuk – så få iværksat en bekæmpelse af borebiller med det samme. Dels fordi der kan gå måneder inden den næste køber dukker op, og dels fordi alle købere – uanset hvad – altid vil forlange et afslag til udbedring af samtlige anmærkninger, og de falder aldrig ud til sælgers fordel.

Vi kan hjælpe dig som sælger med at udbedre skaden – og efterfølgende fremlægge dokumentation og garanti, der vedlægges ejendommens tilstandsrapport. Dette skaber en tryg handel for alle parter.

Som udgangspunkt er det ikke alarmerende, på trods af at borebiller er anmærket som en K3 eller K2. Det skal anmærkes således, da der er tale om en bærende del af konstruktionen. Derfor er det også vigtigt, at få det ordnet i forbindelse med ejerskifte, da det kun bliver værre. Endvidere er det altid en dårlig start at overtage en ejendom med skadedyr, uanset om det er borebiller eller andre skadevoldere, som fx myrer eller husmår. Lad det være en del af et afslag, så du selv kan vælge en udbyder af professionel skadedyrsbekæmpelse, som du har fuld tiltro til.

Bekæmpelse af borebiller

Behandling mod borebiller (og især husbuk) bør udføres af fagfolk, da der kan stå meget på spil, hvis de ikke bliver bekæmpet korrekt. En forkert behandlingsmetode kunne eksempelvis være behandling med petroleum, da det kun virker på de borebiller, man fysisk rammer. Det virker dog hverken på æg eller borebiller, der sidder i selve kernetræet. Dette gælder også de fleste andre midler til bekæmpelse af borebiller, der fås i håndkøb eller byggemarkeder. Endvidere er det helt eller delvis spild af tid, da man ikke kan dokumentere behandlingen og dens effekt for en køber i tilfælde af hussalg.

Hvad sker der efter endt bekæmpelse af borebiller?

Efter endt behandling vil de angrebne områder konstateres fri for borebiller eller husbukke med garanti for den næste årrække. Vær dog opmærksom på, at det tager tid at bryde livscyklus hos borebiller, da lagte æg først udklækkes næste forår, hvor de optager aktivstoffet, der er behandlet med. Herefter har man det endelige vellykkede resultat.

Det er muligt at bekæmpe borebiller og træorm med varmebehandling. Dette er dog omfattende og gøres oftest kun i forbindelse med bevaringsværdigt træ. Vi kan også være behjælpelige med denne behandlingsmetode. 

Hvis borebiller observeres i fx fodpaneler og andre mindre ikke-bærende dele, kan det oftest ikke svare sig at behandle via sprøjtning. Det bedste i disse tilfælde er helt at udskifte de angrebne dele.

Borebillernes biologi og adfærd

Borebiller ses kun flyve i de varme måneder (maj – oktober), hvor de bliver udklækket. Den voksne borebille minder mest om et stykke kommen (fra ost) i både form og farve. De er ca. 2-5 mm. lange og lægger ca. 40 æg på en sæson. Disse æg lægges i træet, udklækkes og bliver til træorm/boreorm/larver hvert forår.

For at borebiller har optimale leveforhold, er det nødvendigt med en høj luftfugtighed, og derfor ses angrebene i langt de fleste tilfælde på lofter og i kældre, hvor luftfugtigheden stiger i takt med temperaturudsving. Borebiller angriber aldrig friskt træ eller trykimprægneret træ.

Træ med at vand/fugtindhold på 15-30% er ideelt for borebillens/træormens levekår, og hvis man kan drive træets vandindhold under 10%, sætter man både larver og borebillers livscyklus i bero.

Træorm udvikler sig langsomt

Det er larverne/træorm, der angriber og æder træværket og derved svækker dets bæredygtighed med tiden.

Man kan ofte høre træorm, når de gnaver i træværk, da larvens kæber er jernhårde. Larvernes livscyklus svinger fra 4-8 år, hvor de opholder sig i træet. Herefter forpupper de sig og bliver til en voksen borebille og flyver fra træet.

Larverne kan bedst lide varme, og deres udvikling skrider derfor langsomt frem i de køligere somre, da aktivitetsniveauet er lavt. Udviklingen accelererer derimod i takt med at temperaturen stiger.

I mange tilfælde har et borebilleangreb været aktivt i helt op til 40 år før det opdages.

Kan jeg selv bekæmpe borebiller?

Det er først og fremmest vigtigt at understrege, at man bør alliere sig med en professionel skadedyrsbekæmper, hvis der er tale om angreb i hele tagkonstruktionen. Det er vigtigt, at bekæmpelse af borebiller og træorm foretages korrekt, da et angreb sagtens vil kunne udvikle sig, såfremt det ikke foretages korrekt eller med forkert sprøjtemiddel.

Hvis du står over for et boligsalg, vil det desuden være nyttesløst at foretage en borebille bekæmpelse selv, da dette ikke kan dokumenteres i tilstandsrapporten.

Uanfægtet behandlingens effekt, så vil ormehuller i træ fortsat findes efter korrekt sprøjtebehandling. Det betyder, at ved en bygningsgennemgang i forbindelse med en tilstandsrapport, vil dette blive anmærket under fejl/mangler. Har man selv stået for bekæmpelsen, så findes der ikke noget certifikat og dermed dokumentation for en korrekt effektiv behandling. Det betyder således, at man enten er nødsaget til at give evt. købere af ejendommen et afslag, eller sørge for at få det behandlet (igen) af professionel skadedyrsbekæmpere med sprøjtecertifikat. Endvidere kan det skabe en falsk tryghed, hvis man behandler spær og lægter på førstesalen, for derefter at beklæde spærene med gips. I dette tilfælde kan borebillerne frit svække træværket yderligere, uden at man opdager det. Endelig er det vigtigt, at der anvendes et korrekt middel mod borebiller, der har en langtidsvirkende effekt, der kan bryde livscyklus.

Oftest stillede spørgsmål om borebiller

Få svar på dit spørgsmål her.

Det er desværre mere reglen end undtagelsen, at en taksator vurderer, at der ikke er fare for sammenstyrtning. Det er en af de generelle forudsætninger for at kunne få forsikringen til at betale for en bekæmpelse af borebiller eller husbukke. Ved et simpelt stik med en lommekniv eller skruetrækker, vurderer taksatoren, at der ikke er fare for sammenstyrtning. Dette må man som forsikringstager ikke lade sig spise af med. Er der synlige tegn på ormehuller og savsmuld, der drysser ud herfra, er der tale om et aktivt angreb af borebiller eller husbukke, og det skal der gøres noget ved. Derfor er det ikke forkert at presse sin forsikring. Er man pågående nok, plejer forsikringen at give efter i tredje forsøg. Det samme gælder for orangemyrer, der ligeledes ødelægger træ.

Det er desværre mere reglen end undtagelsen, at en taksator vurderer, at der ikke er fare for sammenstyrtning. Det er en af de generelle forudsætninger for at kunne få forsikringen til at betale for en bekæmpelse af borebiller eller husbukke. Ved et simpelt stik med en lommekniv eller skruetrækker, vurderer taksatoren, at der ikke er fare for sammenstyrtning. Dette må man som forsikringstager ikke lade sig spise af med. Er der synlige tegn på ormehuller og savsmuld, der drysser ud herfra, er der tale om et aktivt angreb af borebiller eller husbukke, og det skal der gøres noget ved. Derfor er det ikke forkert at presse sin forsikring. Er man pågående nok, plejer forsikringen at give efter i tredje forsøg. Det samme gælder for orangemyrer, der ligeledes ødelægger træ.

Når man ser de runde ormehuller i træværket eller tagkonstruktionen, så kan man være sikker på, at der er tale om borebiller (se billede nedenfor). Hvis træet derimod knækker af, så er der tale om husbukke.

Vi kommer gerne ud og foretager en inspektion og en tilbudsafgivelse. For dette fakturerer vi kørsel og tidsforbrug. Det skyldes, at vi årligt har mange henvendelser, hvor kunder ønsker dette foretaget. Vi refunderer udgiften i forbindelse med behandling.

Det er helt normalt, at der fortsat drysser savsmuld ud af træet den kommende sommer, efter vi har foretaget behandling mod borebiller. Det skyldes, at de lagte æg i gangene fra borebiller udklækkes. Herefter skubber træorm/boreorm savsmuld ud af hullerne. Midlet der anvendes har en lang levetid, så de nyudklækkede træorm vil optage aktivstoffet og livscyklus brydes.

I ældre gulvplanker er det helt normalt, at man kan se gamle gange fra træorm i gulvplankerne. Disse gange kan stamme helt tilbage fra savværket og man bør derfor ikke være nervøs for, at det fortsat kan være aktivt. I en helårs opvarmet bolig vil gulvplanker helt naturligt tørre ud til et vandindhold under 10%, der betyder at borebiller og træorm ingen chance har for at udvikle sig. Dog bør man være opmærksom på, hvis der kommer nye huller eller gange. Det kan skyldes for høj fugt under gulvet. Altså – at der er ny aktivitet i lægter / strør under gulvet. I dette tilfælde bør man få undersøgt, om der skal foretages en indsats.

Bekæmpelse af borebiller hører under udbedring af ejendommen og opfylder således et af kravene fra SKAT om at kunne få dette ind under håndværkerfradraget eller servicefradrag. Således skal du i forbindelse med fakturering bede os om at få opdelt timeforbrug særskilt på din faktura.

Den første hver måned sender vi (med post) tilstandsrapporter til alle kunder, der har fået foretaget bekæmpelse af borebiller. Den kommer derfor ikke altid med fakturaen. Hvis det haster pga. ejerskifte, skal du kontakte os, så du kan få den sendt på mail i stedet for brevpost.

En tilstandsrapport på behandling mod borebiller/husbukke er et vigtigt papir. Selvom problemet er løst, så vil der fortsat være ormehuller i træet efter endt behandling. Skal du sælge din ejendom, vil en byggesagkyndig anmærke borehullerne i træet på selve tilstandsrapporten. Med tilstandsrapporten på behandlingen har du derfor et bevis for, at der er foretaget en autoriseret bekæmpelse af borebiller eller husbukke.

Nej, vi forhandler ikke præparater eller andre midler til bekæmpelse af skadedyr. Desuden anses det ikke for værende hensigtsmæssigt selv at foretage en behandling mod borebiller eller husbuk, da man ved ejendomshandel ikke kan garantere en ny køber om, at der er foretaget en effektiv behandling. Det kan man kun med en tilstandsrapport, der udstedes i forbindelse med professionel bekæmpelse.