Husmår / mår

Husmår / mår på loftet – effektiv fjernelse – uden brug af gift

Husmår / mår – tegn på disse.

Husmår på loftet er yderst generende.  Den kraftige støj på loftet er det sikreste tegn.  Markant larm fra den logerende husmår sker i de tidlige morgentimer samt sent om aftenen – oftest som bump og løbende skridt. Larmen fra mår er særdeles kraftig og man behøver derfor ikke spidse ører, eller for den sags skyld være i tvivl, om det kan være andre skadedyr på loftet som f.eks. mus eller rotter, eller måske et egern.

Synlige spor fra en husmår / mår er iturevet isolering på loftet, fuglekadavere på loft eller fuglefjer der drysser ud af udhænget.  Også kirsebærsten der er bidt midt over samt snoede ekskrementer der er ca. 8-10 cm – altså på størrelse med en voksen mands lillefinger.  Desuden bruger en husmår stort set altid samme vej ind / ud.  Det betyder, at der opad muren kan findes beskidte aflejringer, hvor den kravler op. Det sker stort set aldrig, at mår ødelægger for at komme ind – men vil omvendt ødelægge for at komme ud, hvis man lukker den inde på loftet.

Husmår størrelse ( voksen )  er ca. 75 cm lang. Kroppen er aflang og smidig, den udgør omkring 2/3 af husmår / mår fulde længde. Sammenlignet med en rotte, der kun er 1/10 i vægt og størrelse, bør man derfor altså ikke være i tvivl ud fra larmen, der er 10 gange højere, hvis man har skadedyr på loftet.

Man ser sjældent husmår, da den er nataktiv og jager derfor om natten, og vender tilbage ved daggry.

Husmår på loftet larmer, skader isoleringen på loftet og skaber lugtgener

Vi har mange henvendelser og forgæves udrykninger til husmår på loftet, der i stedet viser sig at være rotter. Læs derfor grundigt nedenfor, hvordan tegn på mår & husmår kan kendes.

Har man husmår på loftet, bør man derfor normalt overhovedet ikke i tvivl. Husmår larmer voldsomt og man kan stort set ikke sove for larmen.  Har man ikke haft husmår på loftet tidligere, kan det derfor sagtens forveksles med rotter, der kradser direkte ned på loftsplader og dermed gør støjen fra loftet tydligere, end hvis de løber i eller ovenpå isoleringen.  Ydermere skal man være obs på, at husmår – mår næsten aldrig befinder sig i hulmure eller etageadskillelser, ligesom de heller ikke kommer ind i huset.  Altså – larm under gulv eller i mellemlofter og vægge er derfor næsten altid rotter !

Endvidere vil man – i sommerperioden – som husejer bemærke lav eller slet ingen fugleaktivitet i haven, hvis man har mår på loftet.

Urin og afføring fra mår kan trænge ind i bygningsdele og lugte fælt – nærmest ammoniakagtigt.  Har man gipsloft, vil dette ødelægges forholdsvis hurtigt, hvis der findes en rede med mår og dens unger på loftet.

Læs mere om husmår på Naturstyrelsens hjemmeside.

Er der for meget at læse ?

Så klik på videoen nedenfor og se / hør om vores behandling & priser m.v. – Kort fortalt på et par minutter

 

bekaempelse-af-husmaar

Husmår – (Martes europae)

Bekæmpelse af husmår / mår

Chrisals bekæmpelse af husmår & mår foretages via et specialfremstillet middel til fordrivelse eller repellent af mår. Denne metode til bekæmpelse af mår gør os førende på dette område og derfor ofte endestationen efter ugers / måneders forbitret kamp.  Opløsningen er helt uden kemikalier eller andre farlige stoffer, der således ikke giver grund til bekymring hos boligens andre logerende.  Saltopløsningen der anvendes, forhandler vi ikke, men bliver derimod udlagt af vore teknikere for at sikre en korrekt behandlingsmetode og dermed hurtigt blive fri for husmår på loftet.  Der er derfor i ordets bogstavligste forstand ikke tale om bekæmpelse af husmår – men fordrivelse af mår. Vær obs på, at de bedste resultater gives, hvor der er direkte adgang til loftet.  Er der udnyttet loft ( loft til kip ), kan dette give udfordringer med udlæggelse af saltopløsningen.  Men via udhæng eller under tagplader kan vi nu blæse pulveret direkte ind – uden mérpris.

Giftfri bekæmpelse af husmår / mår

Bekæmpelsen af husmår sker med en giftfri pulverform / saltopløsning, der udlægges direkte på loftet, men kan også i flere tilfælde blæses op, hvor man hører husmår.

Denne ufarlige saltopløsning får måren til at forsvinde efter ganske få dage. har man mår med unger, vil moderen tager dem med. Herefter er det vigtigt, at man sørger for at få aflukke / afskærme mårens adgangsveje. Dette er en forudsætning for et endeligt vellykket resultat, at der aflukkes efter vores teknikers anbefaling.  Vore teknikere er Dem behjælpelig omkring råd & vejledning af dette.

Vi kan desværre ikke tilbyde 100% garanti på fjernelse / fordrivelse af husmår, da det endelige resultat på sigt afhænger af at få aflukket korrekt, når måren er fordrevet.  Vi har tilknyttet håndværkere i det meste af landet, der kan være behjælpelige med aflukning.

Fældefangst af husmår benyttes kun i sjældent omfang, når det er muligt at efterse fælden 2 gange i døgnet. Men saltopløsningen giver altid et godt og hurtigt resultat, så det er sjældent nødvendigt at kombinere fælde og saltopløsning.

Fast pris på bekæmpelse af husmår / mår

Vores faste pris på indfangning / fordrivelse af husmår er kr. 2.770,- + moms ( Kr. 3.462,- ) for et alm. hus op til 170 m2. ( Prisen er ikke inklusiv efterfølgende aflukning af adgangsveje ).

Hvis beløbet virker for voldsomt at betale på én gang – tilbyder vi private husstande en serviceaftale til kr. 1.250,- + moms / kvartal. Serviceaftalen løber min. 1 år ad gangen.

Tilbage til Skadedyrsoversigten

Husmår – biologi / adfærd

Husmår er rovdyr og lever fortrinsvis af fugle og æg. Helt fra småfugle til fasaner kan husmår fortære.  Det ses ofte, at den efterlader et halvt bytte udenfor adgangsvejen, hvis denne ikke er stor nok til at få byttet med ind. Husmår ses oftere og oftere i tættere bebyggelse, hvilket formentlig skyldes den lette adgang til føde, ligesom de er tilvant menneskenes levevis og larm.

Husmår har en kropsbygning der gør den til en fortræffelig jæger, og ved selvsyn kan man konstatere, at den ubesværet klatrer op ad en lodret husmur.  Husmår føder sine unger i det tidlige forår, normalt får den 3-4 unger.

Det er generelt, når vejret bliver køligere, at husmår søger ind på loftet.  Således overvintrer de på loftet og bliver der, indtil de får unger.  Unger fra husmår på loftet kan være en langstrakt og udmattende kamp, da man både skal undvære søvn og risikere efterladenskaber i form af ekskrementer og ødelagte loftsplader.

Ofte er det nærmest umuligt at uddrive en husmår-hun ( tæve ) fra et loft, når hun har unger. Endvidere skal der tages hensyn til fredningsperioden omkring husmår.

Husmår har en meget veludviklet lugtesans, hvilket betyder, at den straks lugter de mindste uregelmæssigheder, hvilket ofte betyder at fældeopsætning kan være decideret tidsfordriv!

Hvordan fanger man en mår / husmår

Hvordan fanger man en mår ? – Her finder De svaret…

Husmaar-og-mår-paa-loftet-i-Randers

Med mere end 25 års erfaring i branchen, har vi dagligt fået spørgsmålet: ” hvordan fanger man en mår ? ”

Som udgangspunkt er svaret jo ligetil – bare få en af vore skadedyrsteknikere ud fra Chrisal mårbekæmpelse A/S. Men vi ved jo godt, at mere end halvdelen af spørgerne egentlig mener, “hvordan fanger man SELV en husmår ?

Husmår eller rotter ?

Først og fremmest er det vigtigt at sikre sig, om der er tale om en mår eller rotte(r).  Umiddelbart bør det jo ikke være svært at kunne høre forskel, vil man som prof. mene.  Men vore teknikere er så ofte ude for, at de bliver kaldt ud til mårbekæmpelse, hvorefter det så viser sig, at det i stedet er rotter på loftet eller i etageadskillelsen.  Så har man skadedyr på loftet, kan man let blive snydt af lydene.  Det kan skyldes, at når rotter løber eller færdes direkte på loftspladerne, så er denne larm helt tydelig.  For folk, der aldrig har haft på husmår eller mår på loftet, kan man derfor ikke fortænke dem i, at de ikke har noget sammenligningsgrundlag mht. lyde på loftet.  Nu er det svært at beskrive lyd fra fra mår på tekst.  Men en husmår løber rundt på loftet – og lyden er en “gada-gong” lyd.

Lyde fra væg eller etageadskillelse er næsten aldrig husmår / mår…

Hvis der kommer lyde fra vægge, under gulvet eller etageadskillelse – kan det med næsten 100% sikkerhed konstateres, at det IKKE er mår.  Det er muligt, at husmår kan komme ind næsten alle steder, men de bryder sig ikke om ikke at have plads til at bevæge sig på.

Dyr-paa-loftet-kan-vaere-husmaar-eller-rotter

 

Hvordan kommer man af med husmår / mår ?

Når man nu har konstateret, at der rent faktisk er tale om mår el. husmår på loftet – så har man næsten ligeså mange alternativer – som der findes mår !  Med dette mener vi, at der findes hundredevis af husråd mod mår – men hvilke virker egentlig – og hvilke er bare spild af kræfter og tid ?

Lad os tage et kig på de mest brugte metoder:

Husmår fælde:

Vi har ikke tal på, hvor mange fælder vi og vore kollegaer har stillet op siden 90´erne.  Hånden på hjertet – vi ved simpelthen ikke, hvad vi gør galt.  Men det er et meget begrænset antal mår, vi har fanget i de opstillede fælder.  En god bekendt, der er landmand har en helt anden statistik !  Men når vi holder hans metode op med vore egne, så er der ikke den store forskel.  Vi vil endda sige, at de moderne og dyre fælder, som vi har anvendt – må være til vores fordel.  Hans fælde er en gammel hjemmelavet mårfælde.  Den eneste forklaring vi umiddelbart kan komme på er, at de husmår han har fanget i sin fælde – er fanget på landet, hvor han bor.  Oftest er vore kunder inde i byer, hvorfor mår måske er lidt mere agtpågiven.

Maarfaelde-skal-efterses-to-gange-dagligt-mht.husmaar

Regler for fælder

Derudover skal man huske, at en opstillet fælde til mår SKAL efterses mindst 2 X i døgnet.  Så når vi har stillet en fælde op ved en kunde, og den får lov at stå nogle dage, fordi folk ikke tænker over det – så bliver maddingen for gammel og dermed uinteressant.  Derfor må konklusionen være:  At har man erfaring med at fange mår i fælder, så er det en fremragende metode.  Hvis man ingen erfaring har og blot køber en fælde og krydser fingre – så er chancen for fangst meget lille.  Der findes en lang række udbydere, der sælger mårfælder – det er bare at lave en søgning på Google.

 

Hjortetaksolie mod husmår:

Ok – har hørt om metoden mange gange.  Men effekten er særdeles tvivlsom.  Idéen med metoden er, at den fæle lugt fra hjortetaksolie, skal få mår til at forsvinde.  Vi er på nippet til at sige, at chancen for at konen flytter ud med børnene før end en mår med unger er 50/50 !  Hvis en husmår huserer på et alm. parcelhusloft på ca. 170m2, så skal der smøres en del på, hvor mår færdes, og hvordan den kommer ind og ud.  Det lugter frygteligt og ubeskriveligt.  Hvad værre er, så har det en lang levetid, hvor man må finde sig i lugten længe.  Så selv om, man er heldig og slippe for mår ( og konen !? ), så har man stadig lugten hængende. Konklusionen på denne metode vurderes derfor som et dårligt alternativ.  Nuvel – mår kan ikke lide fremmede lugte.  Men det kan de færreste mennesker heller ikke.  Man kan købe hjortetaksolie hos matas.

Hjortetaksolie-mod-husmaar-paa-loftet

Gå væk mår spray:

Dette er en repellent.  Det vil sige et fordrivelsesmiddel.  Vi skal være ærlige at sige, at vi ikke har prøvet det.  Det skyldes, at der findes aktivsstoffer i dette, der ikke er godkendt at anvende i erhvervsmæssig brug.  Men ud fra kunders erfaring, så er resultatet ikke reformerende.  Vi kommer mange gange ud til kunder, der har prøvet alt – også denne husmår væk metode.  Vi er kede af at skulle skyde andres produkter noget i skoene, men kan blot konstatere, at hvis det virkede, så ville der ikke være nogle af de kunder, der har prøvet det, der har ringet. Dermed ikke sagt, at man ikke kan være heldig at slippe af med en husmår via repellenter. Men succesraten er ikke så god som vores alternativ mod mår på loftet.

 

Menneskehår mod husmår:

ja, den er god nok !  Dermed ikke sagt, at det er en metode til at fjerne mår, der virker.  Men vi har selv brugt denne metode for en del år siden – dog med lidt blandet succes.  Metoden går i sin enkelthed ud på, at man fordeler menneskehår ud over hele loftet.  Lugten af mennesker skulle få mår til at forsvinde. Men – og vi kan egentlig godt se det tåbelige i metoden, hvor vi sidder og fælder ordene ned – det er jo indlysende, at et loftsrum, hvor mange mennesker opmagasinerer sine ting også har en lugt af mennesker, og derfor ikke burde have nogen egentlig effekt på mår.  Men en del af de hår, som vi havde indsamlet var bl.a. fyldt med permanentvæske, der har en helt karakteristisk lugt.  Måske det var dette, der gjorde udslaget, hvor vi havde succes med at få en mår væk fra loftet !?  I hvert fald er det bare at bede den lokale frisør om en pose hår og prøve.  Det koster ikke noget at gøre forsøget.

Maar-i-huset-kan-fordrives-med-menneskehaar

Radio / musik mod husmår:

Ganske enkelt – stil en radio på loftet med høj musik.  I flere tilfælde får man generet en mår så meget med lyden fra radioen, at den vil flytte.  Der er ingen tvivl om, at det har hjulpet mange af med mår på loftet.  Hvis det ikke har hjulpet efter en lille uges tid, så er chancen for at denne metode vil lykkes minimal, da en mår hurtigt vænner sig til nye omgivelser – og dermed også lyde på loftet.  Spørgsmålstegnet til denne metode er, om larmen trænger ned i huset og holder resten af boligen vågne.  I så fald vil det ikke vær den rigtige løsning.  Ellers vil vi vurdere, at man klart skal give det et forsøg, da det ikke koster noget.

Maar-i-huset-eller-husmaar-paa-loftet-proev-en-radio

( Ultra) lyd mod husmår:

Der findes et utal af diverse støjsendere mod skadedyr – lige fra myg til muldvarpe og katte.  Med udgangspunkt i statens skadedyrslaboratoriums undersøgelser, så var resultaterne negative på flere forsøg.  Igen – vil vi ikke gøre os til dommer for andres produkter.  Men så længe at en undersøgelse ikke underbygger disse højfrekvente sonarsendere, så fastholder vi også vort synspunkt og dermed holdning til dem… Pengemaskiner !  Det samme gælder mår alarm.  Skulle vi høre om en ultralyd mod mår, der virker – så ændrer vi straks denne tekst, naturligvis.

 

Mår – kan man bruge gift ?:

ALDRIG !!!  Vi kan ikke engang komme på, hvilken type gift, der skulle kunne anvendes, selvom vi har 25 års erfaring i diverse præparater mod skadedyr og rotter.  Uanset hvor træt af mår på loftet man end måtte være – er dette ikke et alternativ.  På alle måder er det forkert og uetisk.  Ignorerer man denne advarsel vil man føle straffen, når en mår ligger død på loftet og ødelægger loftsplader og stinker i flere måneder.  Håber det er svar nok !?

Husmaar-og-gift-er-forbudt-hellere-maarspray

Hvordan fanger man en mår – SÅDAN !

Her er svaret på den 100% sikre løsning.  Op på loftet og finde en mår og rede – og fjerne den logerende mår og evt. mårunger med de bare hænder !  Ja, Vi tænker det samme, som De gør nu !  Man skal vist have mere end sammenvoksede øjenbryn og hår mellem fortænderne, hvis man har mandshjerte til at udføre denne opgave – på denne måde.  Specielt når man har set, hvor aggressiv en mår kan være.  Men ikke desto mindre hører vi ofte at folk har skruet tagpladerne af og fjernet en rede med mårunger og voksen husmår – og derefter kørt dem væk.  Ingen tvivl – denne metode får 10 ud af 10 stjerner, da den på en og samme gang er effektiv og rigtig – på alle måder.

 

Endestationen – når man ikke kan komme af med sin husmår !

Når nu alt andet ikke virker – eller man bare ikke magter at tage kampen op selv, så er det godt, at man kan betale sig fra det.  Vi kan tilbyde en god og sikker metode til at fjerne mår fra loftet.  Det koster lidt mere end et par tusinde kroner – og så er problemet løst hurtigt og effektivt – UDEN brug af gift.  De er nu kun et klik fra at få hjælp – bestil online her !  Og vi kontakter Dem hurtigt.

Gift mod husmår er en meget dårlig løsning

Vi hører ofte fra kunder, der har fået hjælp fra skadedyrsfirmaer uden erfaring i denne type opgaver. Dette har medført døde husmårunger på loftet, der har givet ejendommen store lugtgener pga. forrådnelse, da man har spærret en husmår inde på loftet eller værre – udlagt gift !. For det første kan og må man slet ikke bekæmpe mår eller andre kattedyr med gift, da der ikke findes godkendte gifte i håndkøb mod disse.  Dette er logisk ( hos de fleste ). Men der findes altid eksempler, hvor undtagelsen bekræfter reglen.  For det andet er det ikke et alternativ at aflukke huller og adgangsveje, inden man er mindst 110 % sikker på, at en mår ikke længere er på loftet.  De skal som forbruger altid sikre Dem, at udbyderen har referencer o.lign på plads, inden De entrerer med et ukendt firma.

Andre kunder om Chrisal vs. Husmår

Husmaar-kan-fanges-i-maarfaelde

Maar-er-et-skadedyr-paa-loftet

Hjortetaksolie-mod-husmaar-virker-ikke

Maar-paa-loftet-er-en-husmaar

Husmaar-paa-taget-og-mår-på-loftet

Husmår-larmer-om-natten.-Det-goer-en-maar-ogsaa

Maar-er-fredet-og-et skadedyr-på-loftet

Husmaar-eller-rotter-paa-loftet. Det kan også være maar