Nyheder

Gedehams

Posted by:

Gedehams

Gedehams ( hvepse )

Bekæmpelse af gedehamse og hvepse

Gedehams og hvepse – bekæmpelse

Så er det igen tid til at være opmærksom på om man skal i gang med at foretage bekæmpelse af gedehams – eller rettere hvepsebo !  Selvom foråret har været mildest talt ringe, så bør det ikke have den store indflydelse på antallet af stor gedehams samt alm. hvepsebo, der skal fjernes henover sommeren.  Den eneste forskel er blot, at gedehams i Danmark bygger hvepsebo senere end normalt.  Når vi skriver normalt, så er det fordi, at vi allerede i begyndelsen af maj fjerner de første bo, der her har en størrelse på en lille håndbold.

Hvepsebo i krybekælder hvor gedehamse holder til og bygger bo

Dette ser nu ud til at have skubbet sig en lille måneds tid.  Dog så vi allerede i begyndelsen af maj måned de første gedehams sværme omkring – typisk droner.  Men så længe der ikke er nattefrost, har det derfor ingen indvirkning på den videre udvikling.

Vær på forkant med store gedehams ( danmarks største sommerinsektplage ) !

Selvom vi altid gør opmærksom på, hvor farligt det kan være at fjerne et hvepsebo selv, så er der ingen regel uden undtagelse.  Hvis man sørger for jævnligt at kigge udhæng, legehuse og udtrækskanaler efter, så kan man med held stoppe og dermed bekæmpe et hvepsebo allerede i opstartsfasen, hvor der ikke er så mange hvepse i boet.  Som nævnt ovenfor er der altid steder hvor hvepse har yndesteder.  Generelt findes indflyvningshullet fra gedehams som oftest altid på en sydlig eller vestlig side.  Derudover sidder de fleste hvepsebo skjult bag udhængsbrædder, hvor hvepsene flyver op imellem.  Næsten altid indenfor et par centimeter.  Så når folk kontakter os for hjælp til at få fjernet hvepsebo, så er mere end halvdelen af vore opgaver med gedehams, hvor boet er placeret i udhænget på terrassen.

Altså –

…hold derfor jævnligt øje der, hvis man observerer usædvanlig meget hvepseaktivitet, når man sidder på terrassen.

Bekæmpelse af gedehams og hvepsebo

Kan man selv fjerne et hvepsebo med store gedehamse ?

Ja, det kan man sagtens… MEN MEN MEN… Det hel afhænger af flere aspekter og problemstillinger.

  1. Sidder hvepseboet skjult – evt. bag udhæng ?
  2. Er der tale om et frithængende hvepsebo ?
  3. Er der tale om et stort hvepsebo med heftig aktivitet ?
  4. Er hvepseboet placeret i jorden ?
  5. Har du allergi for hvepsestik og bistik ?
  6. Har du prøvet det før ?
  7. Tør du ?

Svar:

1a)

Allerede her skal man spørge sig selv, om det er det hele værd, hvis man ikke kan se hvepseboet.  Een ting er, at man kan se, hvor de flyver ind/ud – og dermed forsøge at sprøjte noget gift ind i indflyvningshullet.  Men så snart hvepsene registrerer, at nogen nærmer sig boet – så rykker “tæskeholdet” ud. Det er lige præcis her at de største dramaer udspiller sig.  Selvom man er fokuseret 100% på hvepsene omkring indflyvningshullet, så har man ikke øjne i nakken og kan derfor ikke holde styr på arbejderhvepsene, der er på vej tilbage til hvepseboet !  Dette får de fleste til at gå i panik.  Da hvepse reagerer på kropstemperatur og adrenalin, så ved de nu hvor der skal angribes.  Når man så bliver stukket første gang, vil det derfor blive afløst af yderligere panik.  Vær opmærksom på at selvom man kan se, hvor gedehamsene flyver ind, så er det ikke ensbetydende med at hvepseboet også er placeret netop der.  Således kan det være spildt arbejde at sprøjte gift ind i adgangsvejen, hvis boet sidder en ½ meter derfra.

2a)

Et frithængende hvepsebo er oftest det letteste at fjerne.  Men alene synet af et hvepsebo, hvor man kan se gedehamse flyve frem og tilbage, får de fleste til at opgive planen, inden man overhovedet er kommet i gang.  Har man mod på at fjerne et frithængende hvepsebo, så bør man vente til om aftenen, hvor hvepseboet er nogenlunde roligt, og man kan nærme sig det.  Den rette påklædning – dvs. al bar hud tildækkes – en plasticpose og en god portion kampgejst, så kan man med held sætte posen omkring hvepseboet og skære det ned.  Det er ikke nogen god idé at slå hvepseboet i stykket eller rykke det ned, da de ellers blot vil fortsætte med at bygge boet, hvor det lander.

3a)

Har man planer om at bekæmpe et hvepsebo selv i høj eller sensommeren, så må vi nok sige, at dette kun bør gøres af folk, der har prøvet det før.  Der kan være +500 hvepse i et hvepsebo i højsæsonen.  Således vil der alene udenfor boet konstant være 40-50 hvepse, hvilket gør det næsten umuligt at komme tæt på.  Har man det rette udstyr bør det ikke være noget problem.  Men mange gange kan det ikke svare sig at investere i dragt og gift – målt i forhold til at få det fjernet af en prof.

4a)

Et hvepsebo i jorden er blandt vore favoritter ! Dermed ikke sagt, at det behøver at være ligeså let for utrænede.  Fordelen er at man kan arbejde i en god højde, og man har mulighed for at hælde noget ned i boet.  Så hvis man komme til det om aftenen ( uden at træde på jorden, hvor selve boet ligger under ! ), kan man let hælde benzin ned i hvepseboet og sætte ild til.  IGEN – er der et “aber-dabei”.  Et jordhvepsebo har ofte flere adgangsveje.  Så når der kommer noget ned i den ene, så flyver op ad den anden.

5a)

Allergi mod hvepsestik og bistik har en stor procentdel af alle danskere.  Mange ved slet ikke, at de har allergi. Det skyldes, at enten aldrig har fået et hvepsestik tidligere, eller at de fleste tilfælde af hvepseallergi først indtræder, når man er blevet stukket en gang.  Det er meget forskelligt, hvordan man reagerer på et hvepsestik.  De fleste ikke-allergikere vil føle en svien afløst af en kløen.  Men har man allergi, kan det i mange tilfælde være livstruende at få et hvepsestik.  Allergi eller ej.  Hvepsestik i luftvejene er livstruende for alle.  Bliver man stukket af hvepse og føler svimmelhed, bør man hurtigst muligt tage kontakt til alarmcentralen, så man kan få en modgift hurtigst muligt.

6a)

Rutine er nøgleordet, når det drejer sig om at fjerne hvepsebo selv.  Har man ikke rutinen er man automatisk mere agtpågivende. Det er normalt altid klogt at være forsigtig her i livet.  Men når man fjerner hvepsebo er det lige omvendt !  Med dette mener vi, at når man først er gået i gang med sit ærinde, så er det fuld fokus uden at se sig tilbage ( i ordets bogstavligste forstand ).  Altså – man fortsætter upåagtet sin kamp, uanset hvad der sker.  Slipper man først “tøjlerne”, så er kampen tabt, og man kan ikke uden videre genoptage den, da hvepsene nu vel beredt på al aktivitet omkring boet !

7a)

Det er næsten kun en selv, der kan svare på, om man tør.  De fleste er fuld af kampgejst, når man iklæder sig alverdens handsker, svejsebriller og halstørklæder  Men når man så nærmer sig boet og kan høre summen omkring ørerne, så er dette “selvtillidsprøve nr. 1 !”.  Dette fører os videre til svar nummer 6a.  Er man først gået i gang – så fuldfører man projektet !

 

Hvordan fjerner de prof. hvepsebo ?

Der er forskel på fisk – det er der også i vores branche.  Mange af vore kollegaer har bidragt og handsker på, inden de går i gang med arbejdet.  Det er umiddelbart en fornuftig idé.

Men hos Chrisal Skadedyrsservice A/S er vi nok lidt mere “jyder” ( men dog fra Danmark ) og mener ikke, at det er nødvendigt.  Desuden vil vi jo gerne give vore kunder valuta for pengene. Det tager ikke mange minutter at foretage en bekæmpelse af hvepsebo, så det kan virke lidt overbetalt.  Derfor synes vi også, at vi tør lægge vort bare skind til, at De som kunde kan få lidt fryd for pengene ( og øjnene ), hvis det går galt. Så at De ser vore teknikere i korte ærmer og korte bukser, er ikke noget særsyn hos os.

De fleste opgaver behandler vi med en hvepsepudder, som vi blæser direkte ind i hvepseboet.  I løbet af få minutter er et hvepsebo dødt. Dette er ligegyldigt hvilken gedehams art, der er tale om.  Selv de store gedehams kan finde giften og trække den med ind i boet, hvor dronningens nervesystem lammes og boet med de øvrige gedehams går til i løbet af kort tid. De store gedehamse bygger generelt boet højt i gavlspidser – uanset arter.

gedehamse eller Hvepsebo Randers

Kun arbejderne blandt gedehams vil flyve rundt i et par timer, når boet er bekæmpet…  

Disse vil på fredelig vis dø af udmattelse.  Det er sjældent at se, at prof. gedehamse bekæmpere tager hele boet med sig, når de påtager sig en opgave.  Det er ofte uhensigtsmæssigt, da arbejderhvepsene vil være forvirrede, da de ikke kan finde det fjernede.  Dette betyder, at de vil flyve rundt alle steder.  Det er ikke hensigtsmæssigt i f.eks. et boligområde, hvor der er børn og husdyr.  Lader man boet sidde, vil arbejderhvepsene udelukkende fokusere på at komme ind i det døde giftfyldte bo, til de som sagt dør af udmattelse.  Det døde bo kan man lade sidde, da det aldrig vil blive genbeboet.  Ellers kan man fjerne hvepseboet efter en dag eller to.

 

Hvad koster det at få fjernet et hvepsebo ?

Det er ikke gratis at få fjernet et hvepsebo.  Man skal påregne en pris på omkring kr. 1.000,- med kørsel og det hele.  Har man flere hvepsebo er der tillægspris for hvert enkelt på omkring kr. 250,- / stk.

Skal man fjerne sine gedehams selv ?  Læs først her…

 

Med bare et klik, kan De bestille bekæmpelse af hvepsebo her…

 

0

About the Author:

  Relaterede nyheder
  • No related posts found.

Add a Comment