Væggelus

Væggelus – sådan bekæmpes de – med eller uden gift.

Væggelus – de sikreste tegn

Væggelus er efterhånden et alm. skadedyr i danske hjem, hoteller og andre steder, hvor der overnattes.

I øjeblikket er storbyer som New York, London, Milano, Paris m.fl. plaget i høj grad af væggelusangreb. Således betragter man det som dette årtis nye skadedyrsplage.

Tegn på væggelus er typisk, at man vågner med bid på arme, ben og i maveregionen. Sengelus lever for det meste i og omkring sengemiljøet – deraf navnet. Selve væggelusbid er kendetegnet ved 2 stik, da væggelus afleverer giften ved et bid og suger blod ved et andet bid. Nældefeber er ikke sjældent set, hvis man er angrebet af væggelus.

Hvis man vender sengen ( boksmadrasser ), kan man ofte se ekskrementer fra væggelus i hjørner og kanter i form af små sorte prikker. Væggelusbid er relativt smertefulde, og ses som udgangspunkt oftest på kvinder og børn.

Sengelus er letgenkendelige, da de er på størrelse med en æblekerne – som størst. Farven varierer fra lysebrun til mørkebrun med tværgående riller på rygskjoldet.

Sengelus bringes normalt ind via hotelbesøg, udlandsrejser eller overnattende gæster, der har været i kontakt med væggelus. Typisk spreder væggelus sig herefter fra kufferter til sengemiljø og derefter videre via rørgennemføringer, elektriske inst. og derefter evt. videre til en ny lejlighed, hvis der er tale om sådanne.

I ”gamle dage” var problemet så stort at man gassede hele ejendomme i det indre København, for at holde problemet nede. I dag er behandlingerne mere humane og dermed mindre generende.

Væggelus beskrivelse

Væggelus – (Cimex lectularius)

Væggelus – bekæmpelse

Bekæmpelse af væggelus udføres generelt altid af fagfolk, da det ellers kan være en særdeles langsigtet – omend umulig – ”fornøjelse” at blive dem kvit. Derudover kan man ansvarliggøres for evt. spredning.

Det er en meget dårlig idé at være ”gør-det-selv-geni” med pesticider! Har man ikke forstand på aktivstoffer og resistens, risikerer man at opbygge en resistens blandt væggelusene. I dette tilfælde kan det blive en rigtig dyr fornøjelse. Man risikerer dermed, at skulle leve med væggelus, indtil der opfindes og godkendes et præparat væggelus ikke er resistente imod!

Bekæmpelse af væggelus skal foretages af flere omgange med indtil 14-21 dages intervaller. Selve behandlingen foretages med mikrokapsler, der er langtidsvirkende – men lugtfri og ikke giver anledning til gener.

Er man ”i behandling” skal man følge nogle retningslinjer, således man ikke spreder problemet til andre boliger.

Man er ikke spedalsk, fordi man har væggelus, men det er vigtigt, at man ikke inviterer overnattende gæster – eller ligefrem selv overnatter andre steder.

Hvis dette ikke er muligt at undgå, skal man altid sørge for at pakke sine kufferter ud – udendørs.

Hvor tøj og tasker nøje gennemses. Herefter er det direkte i vaskemaskinen. Skal man ud – er det omvendt rækkefølge. Husk – man kan ikke vaske sig ud af problemet. Kun levende insekter og væggelusæg i tøj kan elimineres med + 60 gr.

Behandlingsforløbet består af 2 behandlinger med 2-3 ugers interval. Prislejet for alm. lejligheder eller parcelhuse ligger normalt på kr. 2 x 1.200,- + moms.

Det er sjældent nødvendigt at behandle alle lejligheder i en opgang, hvis der er tale om angreb i en lejlighed. Dette er dog forudsat, at der ikke tale om et “gammelt” og dermed omfattende angreb

HUSK – KUN CHRISAL GIVER GARANTI!

NYT NYT NYT

Nu kan vi tilbyde varmebehandling mod enkelte inficerede rum. Ingen gift – hurtigt resultat. Ring og hør mere om priser m.v.

Tilbage til Skadedyrsoversigten

Væggelus – biologi / adfærd

Væggelus tilhører tægefamilien. Det betyder, at de lever af blod.  Dette gør dem til en naturlig fjende i boligen – og dermed helt berettiget som skadedyr. Væggelus er nataktive og søger derfor føde ( blod ) om natten, da de har lettere ved at komme til værten ( sovende mennesker ). Livscyklus består af 5 stadier i det ca. 1 år lange liv. Fra æg til nymfe til voksen væggelus. Det tager blot 5 uger fra ægstadie til blodsugende insekt. Gennem livscyklus kan væggelus lægge op til 500 æg. Æggene lægges i revner og mørke sprækker.  Hver gang de skifter stadie har de behov for blod.  Findes der ingen kilde eller lave temp. kan cyklus sættes i bero, indtil der findes en vært.  Jo flere værter – des flere sengelus og dermed spredning.  Der findes et særdeles godt opslagsværk, hvor man hente al opdateret viden omkring sengelus – se www.væggelus.dk her…

Advarsel !!! Der findes efterhånden flere nye firmaer på markedet, der tilbyder rene spotpriser på væggelusbekæmpelse som ovenstående. Enkelte af disse virksomheder er end ikke i besiddelse af nogen form for autorisation eller er sprøjtecertificeret. For Deres egen sikkerheds skyld, bør De derfor altid sikre Dem, at De benytter et firma som har sprøjtecertifikat.  På linket kan De se, hvordan certifikatet, skal se ud.  Dette er Deres bedste sikkerhed for at der ikke sker utilsigtede forgiftninger i Deres hjem.


 

Find dit skadedyr i Chrisals skadedyrsoversigt.

Skadedyrsguiden – find dit skadedyr i skadedyrsorversigten

Se vores billedoversigt på de mest forekommende skadedyr og find navnet på det aktuelle skadedyr. Der findes flere end 10.000 insekter i Danmark. Vi tilbyder også artbestemmelse af ukendte skadedyr via post  / mail for kun kr. 225,- + moms. Ved samtidig bestilling af bekæmpelse er artsbestemmelse gratis.