Væggelus

Væggelus – sådan bekæmpes de – med eller uden gift.

Væggelus – de sikreste tegn

Væggelus er efterhånden et alm. skadedyr i danske hjem, hoteller og andre steder, hvor der overnattes.

Storbyer som New York, London, Milano, Paris m.fl. er i høj grad plaget af væggelusangreb. Således betragter man det som dette årtis nye skadedyrsplage, da man tager væggelus med hjem fra ferie.

Tegn på væggelus er typisk, når man vågner med væggelus bid på arme, ben og i maveregionen. Et væggelusbid er kendetegnet ved 2 stik tæt ved hinanden, hvor væggelus afleverer giften ved et bid og suger blod ved et andet bid. De enkelte bid ses på en række eller klynge i det samme område på kroppen – oftest 3-5 bid ad gangen.  Væggelusbid kan være forholdsvis smertefulde, og ses som udgangspunkt oftest på kvinder og børn. Nældefeber er ikke sjældent set, hvis man er angrebet af væggelus.  Vi har samlet en række billeder af væggelus her, der kan gøre det lettere at bestemme, hvilke bid der kan være tale om.

Sengelus …

…( som de også kaldes ) lever for det meste i og omkring sengemiljøet – deraf navnet.

Vender man sengen ( især boksmadrasser ), kan man ofte se ekskrementer fra væggelus i hjørner og kanter i form af små sorte prikker, hvis angrebet har varet i flere uger.

Sengelus er letgenkendelige, da de er på størrelse med en æblekerne – som størst. Farven varierer fra lysebrun til mørkebrun med tværgående riller på rygskjoldet.

Sengelus bringes normalt ind via hotelbesøg, udlandsrejser eller overnattende gæster, der har været i kontakt med væggelus. Typisk spreder væggelus sig herefter fra kufferter til sengemiljø og derefter videre via rørgennemføringer, elektriske inst. og derefter evt. videre til en ny lejlighed, hvis der er tale om sådanne.

I ”gamle dage” var problemet så stort at man gassede hele ejendomme i det indre København, for at holde problemet nede. I dag er bekæmpelse af sengelus langt mere human og dermed mindre generende.

Væggelus beskrivelse tegn og symptomer

Væggelus – (Cimex lectularius)

Væggelus – bekæmpelse / behandling

Bekæmpelse af væggelus udføres generelt altid af fagfolk, da det ellers kan være en særdeles langsigtet – omend umulig – ”fornøjelse” at blive dem kvit. Derudover kan man ansvarliggøres for evt. spredning.

Det er derfor en meget dårlig idé at være ”gør-det-selv-geni” med pesticider! Har man ikke forstand på aktivstoffer og resistens, risikerer man at opbygge en resistens blandt væggelusene. I sådanne tilfælde kan det blive en rigtig dyr fornøjelse. Man risikerer dermed, at skulle leve med væggelus, indtil der opfindes og godkendes et præparat væggelus ikke er resistente imod!

Bekæmpelse af væggelus skal foretages af flere omgange med indtil 14-21 dages intervaller. Selve behandlingen foretages med såkaldte mikrokapsler, der er langtidsvirkende – men nogenlunde lugtfri og ikke giver anledning til gener.

Er man ”i behandling” er der nogle retningslinjer der skal følges, således man ikke spreder problemet til andre boliger. Man er ikke spedalsk, fordi man har væggelus, men det er vigtigt, at man ikke inviterer overnattende gæster – eller ligefrem selv overnatter andre steder. Hvis dette ikke er muligt at undgå, skal man altid sørge for at pakke sine kufferter ud – udendørs, hvor tøj og tasker nøje gennemses. Herefter skal det direkte i vaskemaskinen eller fryser. Skal man overnatte ude – er det omvendt rækkefølge. Husk – man kan ikke vaske eller fryse sig ud af et væggelusangreb. Kun levende insekter og væggelusæg i tøj kan elimineres med + 60 gr. ( frost ) 3 døgn i minus 18 gr.  Det er derfor direkte forkert vejledning, når man pålægger angrebne hjem at vaske alt tøjet.  Effekten er ringe og helt uden nævneværdig effekt – samt særdeles uudholdelig for alle hjemmets beboere.

Væggelusbekæmpelse

…består af 2 behandlinger med 2-3 ugers interval. Prislejet for alm. lejligheder eller parcelhuse ligger normalt på kr. 2 x 1.200,- + moms. Man kan således være hjemme i forbindelse med bekæmpelse.  Det er dog vigtigt at understrege, at man ikke kan stikke af fra sengelus. Det er vigtigt, at man opholder eller sover i de pågældende værelser, hvor der er konstateret bedbugs ( som de kaldes på engelsk ), da man ellers bremser deres livscyklus og besværliggør selve bekæmpelsen.

Det er sjældent nødvendigt at behandle alle lejligheder i en opgang, hvis der er tale om angreb i en lejlighed. Dette er dog forudsat, at der ikke tale om et “ældre” og dermed omfattende væggelusangreb

HUSK – KUN CHRISAL GIVER GARANTI !

NYT NYT NYT

Nu kan vi tilbyde varmebehandling mod enkelte inficerede rum. Ingen gift – hurtigt resultat. Ring og hør mere om priser m.v.

Tilbage til Skadedyrsoversigten

Væggelus – biologi / adfærd

Væggelus tilhører tægefamilien. Det betyder bl.a., at de lever af blod.  Dette gør dem til en naturlig fjende i boligen – og dermed helt berettiget som skadedyr ( måske næsten det værste ). Væggelus er nataktive og søger derfor føde ( blod ) om natten, da de har lettere ved at komme til værten ( sovende mennesker ). Livscyklus består af 5 stadier i det ca. 1 år lange liv. Fra æg til nymfe til voksen væggelus. Det tager blot 5 uger fra ægstadie til blodsugende insekt. Gennem livscyklus kan væggelus lægge op til 500 æg. Æggene lægges i revner og mørke sprækker, hvor de sidder beskyttet og er nærmest umulige at komme til, hvorfor man ikke kan rengøre sig ud af et væggelusproblem.  Ved hvert stadieskift har de behov for blod / føde.  Findes der ingen fødekilde eller er temp. for lave kan cyklus sættes i bero, indtil der findes en vært eller vilkårene er bedre.  Jo flere værter – des flere sengelus og dermed spredning.  Der findes et særdeles godt opslagsværk, hvor man hente al opdateret viden omkring sengelus – læs den store væggelusguide her…

Væggelus hvor kommer de fra ?

Det er et naturligt spørgsmål, men også ganske vigtigt at få afdækket, da det gælder om at få bremset spredningen.  De stammer fra det gamle Ægypten for adskillige tusinder år siden, hvor de siden har været almindelig kendte gæster. Nogle verdensdele værre end andre.  Da de efterhånden har fået taget på den vestlige verden, er de således også blevet et kendt problem som flere og flere har gjort tiltag for at bekæmpe – med større eller mindre succes.

Grundlæggende har bedbugs intet med dårlig hygiejne at gøre.

De spreder sig fra en kilde ( f.eks. hotelværelse eller vandrehjem ) til gæsternes baggage, hvor man bringer dem med hjem.  Det kan også være i lufthavnen, hvor mange tusinder af kufferter dagligt opbevares samme sted.  Når de er kommet ind i hjemmet, spreder de sig videre ved. f.eks. børnenes sportstasker, der står ved siden af af andre tasker. Sådan bliver det ellers ved og ved – og har gjort det i mange år.

Vil problemet nogensinde få en ende ?

Lokalt set kan jo antage at f.eks. væggelus bekæmpelse i København med den rette viden og de rette bekæmpelsesmidler bør være til at overse. Men holder man det op imod et land som Indien med en mia. indbyggere, der har 270 mio. rejsende om året, så ser det ikke ud til at skulle stoppe foreløbigt.

Advarsel !!!

Der findes efterhånden flere nye firmaer på markedet, der tilbyder rene spotpriser på væggelusbekæmpelse som ovenstående. Enkelte af disse virksomheder er end ikke i besiddelse af nogen form for autorisation eller er sprøjtecertificeret. For Deres egen sikkerheds skyld, bør De derfor altid sikre Dem, at De benytter et firma som har sprøjtecertifikat.  På linket kan De se, hvordan certifikatet, skal se ud.  Dette er Deres bedste sikkerhed for, at der ikke sker utilsigtede forgiftninger i Deres hjem – og naturligvis at der er tale om autoriseret og korrekt behandling.


 
Find dit skadedyr i Chrisals skadedyrsoversigt.

Skadedyrsguiden – find dit skadedyr i skadedyrsorversigten

Se vores billedoversigt på de mest forekommende skadedyr og find navnet på det aktuelle skadedyr. Der findes flere end 10.000 insekter i Danmark. Vi tilbyder også artbestemmelse af ukendte skadedyr via post  / mail for kun kr. 225,- + moms. Ved samtidig bestilling af bekæmpelse er artsbestemmelse gratis.