Skadedyrsbekæmpelse siden 1991

Sengelus

viden og bekæmpelse

Sengelus (væggelus) – de sikreste tegn

Sengelus er efterhånden et alm. skadedyr i danske hjem, hoteller og andre steder, hvor der overnattes.

I øjeblikket er storbyer som New York, London, Milano, Paris m.fl. plaget af sengelus. Således kan man tale om dette årtis nye plage.

Tegn på sengelus er typisk, at man vågner med bid på arme, ben og i maveregionen, da sengelus for det meste lever i og omkring sengemiljøet. Selve sengelusbid er kendetegnet ved 2 stik, da sengelus afleverer giften ved et bid og suger blod ved et andet bid. Nældefeber er ikke sjældent, hvis man er angrebet af sengelus.

Hvis man vender sengen (boksmadrasser), kan man ofte se ekskrementer fra sengelus i hjørner og kanter i form af små sorte prikker. Sengelusbid er relativt smertefulde, og ses som udgangspunkt oftest på kvinder og børn.

Hvordan kan man kende dem?

Sengelus er letgenkendelige, da de er på størrelse med en æblekerne – som størst. Farven varierer fra lysebrun til mørkebrun med tværgående riller på rygskjoldet.

Sengelus bringes normalt ind via hotelbesøg, udlandsrejser eller overnattende gæster, der har været i kontakt med sengelus. Typisk spreder sengelus sig herefter fra kufferter til sengemiljø og derefter videre via rørgennemføringer, elektriske inst. og derefter evt. videre til andre nabolejligheder, hvis der er tale om sådanne.

Behandlingerne er ikke belastende

Behandlingerne er ikke belastende for Dem som beboer, da de hverken er sundhedsskadelige for mennesker, husdyr eller børn. Der behandles med såkaldte mikrokapsler, der ikke afgiver dampe med pesticider, der derfor ikke er til skade for omgivelserne. Det er dog vigtigt, at man undgår at berøre det udlagte præparat umiddelbart efter behandling. Det skyldes, at der er risiko for hudirritation, hvis det kommer tæt på tyndt hud – typisk ansigtet, omkring øjnene. Det er dog ikke en forgiftning, men en bieffekt af mikrokapslernes krystaller, der får dem til at hæfte fast i underlaget, hvor de udlægges.

Bekæmpelse af sengelus

Bekæmpelse af sengelus udføres altid af fagfolk, da det kan være en langsigtet ”fornøjelse” at blive dem kvit. derudover kan man ansvarliggøres for evt. spredning.

Det er en dårlig idé at være ”gør-det-selv-geni” med pesticider! Har man ikke forstand på aktivstoffer og resistens, risikerer man at opbygge en resistens blandt sengelusene. Det er altså ikke bare at sprøjte en tilfældig gift ud ! I dette tilfælde kan det blive en endnu dyrere fornøjelse. Man risikerer dermed, at skulle leve med sengelusene, indtil der findes og godkendes et præparat væggelus ikke er resistente imod! Så der er intet sparet.

Sengelus – (Cimex lectularius)

Intet her

Bekæmpelse af sengelus skal foretages af flere omgange med indtil 2-3 ugers intervaller. Selve behandlingen foretages med mikrokapsler, der er langtidsvirkende – men lugtfri og ikke giver anledning til gener.

Er man ”i behandling” skal man tage sine forholdsregler, således man ikke spreder problemet til andre boliger. I yderste konsekvens kan blive ansvarliggjort for spredning af sengelus / væggelus, hvis det kan bevises, at man er kilden ( smittebærer )

Man er ikke spedalsk, fordi man har sengelus, men det er ikke en god idé, at man ikke inviterer overnattende gæster – eller ligefrem selv overnatter andre steder.

Hvis dette ikke er muligt at undgå, skal man altid sørge for at pakke sine kufferter ud – udendørs.

Hvor tøj og tasker nøje gennemses. Herefter er det direkte i vaskemaskinen. Skal man ud – er det omvendt rækkefølge. Husk – væggelus kan ikke vaskes væk. Kun levende væggelus og sengelusæg i selve tøjet vil dø ved + 60 gr.

 

…består af 3 behandlinger med 2-3 ugers interval.

Prislejet for alm. lejligheder / boligareal ( indtil 80 m2 ) ligger normalt på kr. 3 x 1.703,- + moms ( kr. 6.491,-).

81 – 200 m2 3 X kr. 1.703,- + moms ( 6.491,- )
Indtil 290 m2 3 X kr. 2.000,- + moms ( 7.540,- )
Det er sjældent nødvendigt at lave behandling alle lejligheder i en opgang, hvis der er tale om angreb i enkelt lejlighed.

HUSK – KUN CHRISAL GIVER GARANTI!

Sengelus – biologi / adfærd

Væggelus tilhører tægefamilien. Dette betyder, at de lever af blod. Dette gør væggelus til en naturlig fjende i boligen – og dermed helt berettiget som skadedyr.

Sengelusen er nataktiv og søger derfor føde (blod) om natten, da den har lettere ved at komme til værten (sovende mennesker).

Væggelusens livscyklus består af 5 stadier i det ca. 1 år lange liv. Fra æg til nymfe til voksen væggelus. Det tager blot 5 uger fra ægstadie til blodsugende insekt. Gennem livscyklus kan væggelus lægge mere end 500 æg. Æggene lægges i revner og mørke sprækker. Hver gang Væggelus skifter stadie har de behov for blod.

Findes der ingen levekilde eller lave temp. kan cyklus sættes i bero, indtil der findes en vært. Jo flere værter – des flere Væggelus og dermed spredning.

Der findes en god guide, hvor man hente al opdateret viden omkring væggelus – se www.væggelus.dk her.

Sengelus i sengen